In mediul online se pune foarte mult accent pe continut dar trebuie sa nu ignorati tehnologia folosita si cum puteti sa optimizati. In continuare va voi prezenta metode de optimizare si cele mai bune practici atunci cand vine vorba despre un website facut in WordPress.
Foloseste un hosting specializat pentru WordPress
Este foarte important sa alegi un hosting cu infrastructura corecta. Pentru cele mai bune rezultate trebuie sa folositi un hosting bun si optimizat din punct de vedere hardware, software si al bazei de date.
Optimizeaza resursele folosite
WordPress este o platforma flexibila, astfel oricine poate creea o thema, astfel trebuie avut grija la mai multe aspecte cand creezi o astfel de thema. Thema trebuie sa fie performanta si rapida, trebuie sa folosesti resurse cat mai mici, imaginile optimizate si scripturi minificate.
Foloseste compresie Gzip si HTTP2
Compresia Gzip este una dintre cele mai bune metode prin care sa iti maresti viteza website-ului. Compresia Gzip este suportata de toate browserele noi. Protocolul de comunicare HTTP2 este mult mai rapid decat cel normal deoarece are mai multe treduri pe care datele sunt transferate. Aceste 2 modificari pot accelera website-ul tau fara a trebui sa sti codare.
Sterge plug-in-urile nefolosite
Plugin-urile sunt metode prin care poti aduce noi functionalitati websote-ului tau WordPress. Acestea pot avea functionalitati care le folosesti in mod limitat astfel dupa folosire este recomandat sa fie dezactivata si stearsa pentru ca reprezinta vurnerabilitati de securitate si incetineste website-ul.
Curata baza de date
Continutul servit de website-urile vine din bazele de date MySQL, WordPress salveaza mai multe versiuni ale website-ului iar acestea incetinesc sistemul. Trebuie in mod constant, daca faceti modificari multe, sa stergeti versiunile anterioare ale website-ului.
Caching
Pentru a servi continutul cat mai rapid va trebuie si o modalitate prin care sa faceti caching. Cachingul este salvarea resurselor generale in browser pentru a fi servite mai rapid cand utilizator reintra sau aceseaza alta pagina. Exista multe plug-in-uri care se ocupa de caching astfel nu trebuie sa stiti sa codati pentru a face aceasta optimizare.
Testeaza si monitorizeaza
Dupa ce ai facut toate optimizarile de viteza, nu uita ca tehnologia se schimba zilnic. Trebuie sa monitorizezi si testezi pentru a fi sigur ca inca esti in standardele tehnologice.
Concluzia este ca optimizarea website-urilor in WordPress este un process in continua derulare tot timpul exista ceva nou ce poti face pentru optimiza si mai bine. Important este sa respecti pasi prezentati mai sus.