Multa vreme s-a crezut ca unele ingrediente, aflate la indemana oricui, pot ajuta in problemele legate de ingrijirea pielii. Acest subiect a fost destul de controversat si fiecare persoana avea propria perceptie asupra lucrurilor.
Produsele din camara reprezentau o sursa inepuizabila de remedii pentru orice afectiune, indiferent daca era o problema a tenului sau nu. Printre acestea se numara zeama de lamaie, care se utiliza pentru decolorarea cicatricilor post-acnee, pasta de dinti se aplica direct pe zona afectata si iritata, apa oxigenata pentru eliminarea punctelor negre, s.a.
In trecut, o parte dintre aceste produse erau folosite pe scara larga, atat pentru ca nu se avea acces la informatie, cat si datorita faptului ca nu existau prea multe produse cosmetice pe piata. In prezent se cunoaste faptul ca acele ingrediente minune din camara nu au efectele benefice crezute initial, asupra tenului cu probleme.
Odata cu dezvoltarea tehnologiei, orice informatie sau neclaritate exista, se pot accesa numeroase surse de incredere, inclusiv forumuri sau diferite site-uri, prin care se pot gasi persoane specializate, de incredere si care au recomandari, din orice domenii de activitate. Datorita abundentei acestora, este important procesul de selectare a informatiei potrivite fiecaruia.
In acest sens, avand numeroase informatii de frumusete in mediul online, populatia devine mai constienta despre ceea ce aplica pe ten. Astfel, cei care lucreaza in aceasta industrie cunosc problemele cele mai frecvente si se organizeaza in consecinta, reusind sa clarifice tot mai multe dintre conceptiile gresite.
Cu toate ca in prezent situatia s-a schimbat complet, exista anumite mituri care inca nu au fost demontate complet.
Uleiul de nucă de cocos este un bun hidratant pentru ten
Un lucru dovedit de catre specialisti, este faptul ca uleiul de nucă de cocos este unul comedogenic. Aceasta dezvaluire se refera la faptul ca acest tip de ulei poate infunda porii, respectiv poate duce la aparitia acneei.
Uleiul de nuca de cocos este unul de o consistenta mai groasa si in momentul in care este aplicat pe ten, creaza o pelicula precum o bariera, fapt ce infunda porii. Acest ulei aplicat pe ten, poate fi asemanat cu o pelicula de plastic sau ceara asezata peste fata. In acest sens, pielea nu poate functiona corespunzator, respectiv nu poate transpira sau secreta uleiurile necesare.
Mai mult decat atat, sub piele se gasesc celule moarte si bacterii care infunda porii, producand astfel exces de sebum care duce la aparitia acneei.
Benzile pentru punctele negre ajuta la eliminarea acestora
Multe persoane apeleaza la aceste tipuri de benzi, fiind multumiti de efectul aparent vizibil pe care-l are asupra punctelor negre.
Specialistii in domeniu sustin faptul ca in urma utilizarii acestor benzi pentru puncte negre, ceea ce se elimina, in realitate, sunt doar celulele moarte, filamentele sebacee si mici fire de par. Punctele negre se afla mult mai adanc in pori si nu pot fi eliminati prin acest procedeu.
Prin utilizarea frecventa a acestor benzi, ceea ce se obtine este doar o piele iritata, uscata si patata, iar bariera naturala de protectie a pielii isi pierde echilibrul.
Porii se deschid, închid și modifica în dimensiune
In ziua de astazi, numeroase produse de ingrijire a pielii sustin faptul ca micsoreaza porii intr-o perioada scurta de timp. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa, fapt ce poate fi greu de crezut.
In ceea ce priveste gradul de vizibilitatea al porilor, respectiv marimea acestora, acest lucru implica, in primul rand, partea de genetica. Astfel, persoanele care au un ten perfect o datoreaza, intr-o mare masura, genelor existente.
O alta convingere este reprezentata de faptul ca sursele de caldura, respectiv de frig, deschid si inchid porii. In aceasta situatie specialistii explica faptul ca porii nu sunt controlati de muschi, asadar ei nu se pot modifica in dimensiune. In schimb, este adevarat faptul ca o sursa de caldura poate face ca anumite uleiuri naturale sa iasa din pori.
Obținerea unei baze pentru bronz ajuta la prevenirea arsurilor solare
Multa vreme s-a crezut ca obtinerea unei baze pentru bronzare, respectiv expunerea progresiva inainte de cea indelungata la soare, reprezinta cheia unui bronz perfect, fara posibilitatea unei arsuri solare.
Acest lucru nu este in totalitate adevarat, deoarece o baza pentru bronzare ofera o protectie foarte mica care echivaleaza cu un SPF de 3 sau 4. Intradevar reprezinta totusi o mica baza, lucru care este mai bun decat nimic, insa se cunoaste faptul ca acest factor de protectie nu este apropiat de unul adecvat.
Majoritatea expertilor recomanda o protectie zilnica cu un SPF de minim 30. Se cunoaste faptul ca emisiile radiatiilor ultraviolet pot provoca grave arsuri solare, care pot conduce catre cancer. In aceasta ordine de idei, se recomanda expunerea la soare in intervalul indicat si urmand instructiunile recomandate pentru o corecta protectie solara.
Aplicarea cremei de protectie solara inainte cu 15- 30 de minute înainte de expunerea la soare
Specialistii revin asupra unor informatii eronate si intalnite tot mai des in randul populatiei. Astfel, nu este necesar sa se aplice crema de protectie solara inainte cu 15 pana la 30 minute. Intradevar, sunt necesare vreo 2-4 minute, insa doar pentru ca o cantitate suficienta sa fie bine intinsa pe piele.
Daca acest lucru ar fi adevarat, expertii nu ar fi reusit sa masoare absorbtia ultravioletelor la peliculele din plastic.