Acvaplanarea apare atunci cand exista o pelicula de apa intre sosea si anvelopa si de regula, din cauza vitezei, aderenta scade ducand la pierderea controlului asupra autovehicolului. Sezonul ploios e din ce in ce mai aproape iar siguranta pe sosele va fi pusa la incercare de conditiile nefavorabile ce vin odata cu acesta. Bineinteles, anvelopele masinii dumneavoastra vor influenta modul in care va reactiona autovehicolul pe sosea. Asadar alegerea anvelopelor potrivite si mentenanta acestora este foarte importanta pentru siguranta dumneavoastra pe sosea.

Anvelopele de iarna vor reactiona mult mai bine in conditiile in care apare acvaplanarea. de asemenea nivelul de uzura al anvelopelor isi va spune cuvantul in momentul in care conduceti pe o sosea uda. Dotarea autovehicolului cu anvelope corespunzatoare e esentiala pentru siguranta dumneavoastra pe sosea. Cu toate astea, adaptarea vitezei la conditiile de drum e necesara pentru a evita orice fel de probleme. In cazul unei sosele acoperite cu apa, viteza joaca un rol important, cu cat viteza cu care conduceti e mai mare, cu atat cresc sansele sa pierdeti controlul asupra autovehicolului.

Fa pregatirile necesare inainte de a pleca la drum.

Chiar daca ploaia poate parea amenintatoare pentru siguranta pe sosea, o conduita responsabila si dotarea masinii cu anvelope potrivite vor face ca sofatul sa fie la fel de sigur ca si in conditii normale de drum. Anvelopele cu un profil adanc vor reactiona mai bine in cazul acvaplanarii dar fiti foarte atent la nivelul de uzura al acestora. E recomandat sa verificati starea anvelopelor si presiunea acestora inainte de a porni la drum. Siguranta trebuie pusa intotdeauna pe primul loc iar pregatirea masinii pentru conditii neprielnice de drum e esentiala in acest sens. Asigurati-va ca anvelopele se afla intr-o stare buna si nu ezitati sa treceti pe la un service auto pentru o verificare periodica. E important ca autovehicolul dumneavoastra sa fie pregatit pentru orice fel de conditii de drum, astfel veti putea conduce in siguranta, fara nici o grija. Un set noi de anvelope va reduce considerabil riscul aparitiei acvaplanarii.

Atentie la viteza.

Viteza joaca un rol important, cu cat aceasta este mai mare, cu atat mai ridicat va fi riscul aparitiei acvaplanarii. In cazul in care anvelopele autovehicolului dumneavoastra sunt uzate, riscul acvaplanarii va creste semnificativ. Este foarte important sa reduceti viteza si sa evitati sa bruscati masina. Condusul pe timp de ploaie necesita o conduita responsabila iar adaptarea vitezei la conditiile de drum e esentiala in acest sens.

Condu responsabil.

Adaptarea condusului la conditiile de drum e esentiala. Acordati atentie denivelarilor de pe sosea si evitati zonele in care s-a adunat apa. de asemenea, abordati virajele cu precautie. Apa tinde sa se adune in locurile in zonele denivelate iar curbele acumuleaza deseori o cantitate mai mare de apa decat restul soselei. Reduceti viteza si virati responsabil. Totodata, fiti atent la ceilalti participanti la trafic si pastrati distanta. Siguranta trebuie pusa intotdeauna pe primul loc.

Pastrati-va calmul.

In momentul in care apare acvaplanarea e foarte important sa va pastrati calmul. Aderenta va fi nula iar autovehicolul va plutii pe stratul de apa format pe sosea. E esential sa nu faceti manevre bruste si sa nu va pierdeti calmul. Eliberati pedala de acceleratie, apasati ambreiajul si pastrati volanul intr-o pozitie stabila. Franarea brusca sau accelerarea pot avea consecinte negative. Ramaneti calm si asteptati pana autovehicolul recapata aderenta. In astfel de momente, o atitudine calma si o buna concentrare pot fi de-a dreptul salvatoare.

Toamna are cu siguranta farmecul ei insa odata cu schimbarea sezonului, apar si alte conditii ce trebuie luate in calcul. Anotimpul ploios face sofatul putin mai dificil si necesita o serie de pregatiri. De asmenea, trebuie luat in calcul faptul ca, iarna e si ea aproape iar dotarea autovehicolului dumneavoastra in mod corespunzator e esentiala pentru siguranta dumneavoastra si a celorlalti participanti la trafic. Anvelopele joaca un rol important in acest sens si de aceea e necesar sa va asigurati ca v-ati dotat autovehicolul cu un set corespunzator, pregatit sa faca fata tuturor conditiilor de drum.

Sa nu uitam de asemenea ca zapada isi poate face si ea aparitia, mai ales daca vorbim de toamna tarzie. Echiparea masinii cu un set potrivit de anvelope este necesara. Manevrabilitatea precum si siguranta dumneavoastra si a celorlalt vor fi puse la incercare de conditiile de drum ce vin odata cu anotimpul rece. Dotarea corespunzatoare a autovehicolului precum si atentia sporita vor face o mare diferenta pe sosele inzapezite sau umede. Totodata, o verificare periodica de rutina va fi binevenita si va va tine la curent cu starea in care se afla autovehicolul dumneavoastra. E recomandat sa verificati mecanismul de directie, presiunea din roti, nivelul de uzura al anevelopelor. Asigurati-va ca ati ales un service profesionist si de incredere care va poate da indicatiile corespunzatoare si poate rezolva orice problema legata de autoturismul dumneavoastra.

Leave a Reply