Energia solara
Energia solara este energia electromagnetica transmisa de soare. Transformarea energiei solare in energie electrica se poate realiza cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Tehnologiile de utilizare a energiei solare sunt pasive sau active. Diferenta dintre activ si pasiv este modul in care energia solara este captata.
Aplicatii tehnice
Datorita tehnologiei care a avansat in ultimi ani, energia solara poate sa fie folosita in beneficiul nostru prin mai multe metode active. Celule solare care produc direct curent electric, acestea sunt integrate in panouri fotovoltaice care sunt componenta principala a sistemelor fotovoltaice. Centrale termice solare care produc curent electric prin utilizarea calduri si aburi. Panouri solare care genereaza caldura, acestea fiind componenta de baza a sistemelor solare termice.
Fotovoltaice
Punem accent pe sisteme fotovoltaice deoarece acestea s-au dezvoltat foarte tare in ultimi ani si au devenit tot mai accesibile. Panourile fotovoltaice transforma energia solara in curent electric prin efectul fotoelectric. Componenta de baza a panourilor fotovoltaice este celula solara ( fotovoltaica ), acestea sunt facute din materiale semiconductoare si sunt tratate special pentru a forma un camp electric. Cand lumina ajuge pe celula fotovoltaica se formeaza un circuit electric, aceasta electricitate generata se poate stoca in baterii sau folosi direct de catre echipamentele casnice.
Exista trei tipuri de celule in functie de materialele semiconductoare din care sunt facute : Celule din siliciu monocristaline , eficienta ridicata si rezistente, Celule policristaline, mai ieftine decat celulele din siliciu monocristaline dar cu eficienta redusa, Celule amorfe, cele mai ieftine dar cu cea mai mica eficienta.
O alta clasificare poate fii materialul din care este fabricata celula materiale semiconductoare sau substante organice si pigmenti organici. Celulele solare organice sunt o tehnologie promitatore aceasta fiind inca in testare, pare a fii o solutie ieftina si eficienta.
Panourile fotovoltaice pot fii montate pe acoperisuri, integrate in cladiri sau retele montate pe sol.
Sistemele fotovoltaice sunt solutia unui viitor mai stralucit, este o sursa de energie eco si regenerabila.