Warning: Creating default object from empty value in /home3/tgadesi/talkabout.ro/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Ce servicii specializate preventive ofera un cabinet veterinar? - Talkabout

In ultimii ani cabinetele de medicina veterinara ofera o gama tot mai complexa de servicii, atat pentru animalele de companie, dar nu numai.

Profesionalismul de care da dovada medicul veterinar se reflecta prin intreg pachetul de servicii oferite si prin faptul ca este necesar sa fie la zi cu noutatile din acest domeniu. Perfectionarea continua a acestora determina cazuri care vor beneficia de o evolutie pozitiva.

Specialistii in domeniu se asigura ca animalutele noastre sa dispuna de cele mai bune servicii medical-veterinare, in cel mai scurt timp posibil.

Primul pas – consultatia medicala

Consultatia propriu-zisa reprezinta un act medical esential, prin care se efectueaza o examinare atenta de catre medicul veterinar, pentru a strange informatiile necesare ce conduc la identificarea problemelor posibile.

Prin examen clinic si paraclinic, chiar daca este vorba de o consultatie de rutina sau nu, medicul veterinar obtine informatiile necesare pentru evaluarea starii de sanatate a animalului.

Scopul unei consultatii medicale este de a stabili diagnosticul prezentat si de a propune o shema de tratament, daca este cazul. Pe baza informatiilor culese, fie ca este un examen clinic amanuntit sau nu, pe langa tratamentul propus, se are in vedere alimentatia, ingrijirea si metodele preventive pentru care se opteaza. Respectarea stricta a actului medical reflecta, de cele mai multe ori, diferenta intre o previziune favorabila si una rezervata.

Un rol important in timpul consultatiei il reprezinta participarea stapanilor, deoarece de cele mai multe ori acest lucru nu se poate realiza direct. Astfel, de cele mai multe ori, detinatorii pot oferi informatii esentiale, iar anumite detalii cu privire la unele schimbari de comportament ale animalului pot duce rapid la stabilirea diagnosticului.

Cele mai frecvente tipuri de consultatii preventive

Specialistii propun efectuarea periodica a consultatiilor preventive, ceea ce presupune ca se poate depista repede problema de sanatate si se poate actiona din timp. In acest mod, un medic veterinar poate garanta pentru starea de sanatate a animalului dv.

O consultatie preventiva generala presupune urmatorii pasi in vederea unei examinari exterioare complete a animalului, precum inspectie, palpare, ascultare cardiaca si pulmonara, verificarea danturii, a ochilor, a musculaturii, a urechilor si in cele din urma greutatea.

In perioada de crestere a animalului, veterinarul are in vedere efectuarea unui examen complet si examineaza periodic dezvoltarea armonioasa a sistemului osos, a musculaturii, a tendoanelor. Deasemenea se controleaza daca dantura a fost inlocuita corespunzator si daca greutatea corespunde.

Daca animalul are o varsta inaintata, atunci necesita consultatii periodice geriatrice, care au rolul de a depista debutul unor eventuale probleme de sanatate des intalnite.

Pentru a efectua o consultatie, este necesar ca animalul sa nu fie ranit sau bolnav si sa prezinte carnetul de sanatate, care poate contine informatii importante. Un lucru important de luat in considerare este faptul ca pentru unele rase, exista un risc mai crescut de a dezvolta anumite boli.

In acest mod se strang informatiile necesare care conduc la detectarea precoce a unor probleme de sanatate. In cadrul consultatiilor preventive sunt incluse si cele in vederea vaccinarii, cele preoperatorii, geriatrice.

Cu toate ca pare o simpla examinare generala, consultatia medicala nu se poate efectua prin interogarea directa a pacientului. Asadar, examinarea se realizeaza de catre medicul veterinar cu profesionalism, cu rabdare si blandete, bineinteles cu participarea directa a stapanilor.

Leave a Reply