Populatia activa se confrunta zilnic cu probleme de matematica, de exemplu analizarea sau compararea preturilor unui produs, masurarea ingredientelor unui preparat, calcularea timpului de gatire, s.a.
Mult timp s-a crezut faptul ca doar acele persoane care au pasiune si talent pentru cifre, pot face cariera in domeniu. Oamenii de stiinta au aratat faptul ca lucrurile nu stau chiar asa, talentul reprezinta cea mai mica parte din toata ecuatia.
Specialistii sunt de parere ca practica si exercitiul sunt cele mai importante aspecte, in ceea ce priveste imbunatatirea abilitatilor de matematica. Spre deosebire de talent, munca depusa si practica reprezinta ceea ce conteaza cel mai mult.
Nu se vor pune in practica toate notiunile de matematica invatate, insa prin exercitiu, cu totii putem deveni mai buni la cifre.
De ce matematica este considerata una dintre cele mai dificile materii?
Cu toate ca matematica reprezinta una dintre cele mai utile materii studiate la scoala, multi dintre noi s-au confruntat cu situatii dificile in rezolvarea unor probleme. De-a lungul timpului majoritatea elevilor au intalnit cel putin o situatie legata de calcule matematice pe care nu au inteles-o.
De multe ori nu se poate ajunge la solutionarea unei probleme, pentru ca au fost explicate anumite notiuni si trucuri de calcul. In acest sens, este important gasirea unui indrumator care sa ofere ghidare in momentele respective.
In primul rand, pentru ca matematica sa nu para atat de dificila este necesar mult exercitiu suplimentar. Specialistii sustin ca doar prin studiu si exersare se pot forma deprinderile spre care se aspira.
De multe ori, aceasta activitate de exersare poate deveni atat descurajatoare, cat si plictisitoare. Important este sa avem alaturi persoane care ne pot oferi sprijinul necesar si ne pot incuraja sa continuam pe acea cale.
Ponturi oferite de matematicieni pentru diferite calcule
Cateva sfaturi privind o problema numerica, intalnita in viata de zi cu zi, este reprezentata de rotunjirea cifrelor pana in momentul in care se constata ca poate fi gasita solutia. Utilizand aceasta metoda, este indicat ca la primele incercari sa fie realizate verificari utilizand calculatorul.
Pentru ca procedeul de inmultire sa fie mai simplu, atunci cand se inmultesc numere mari, se pot grupa cele pare si cele impare pentru a obtine un rezultat rapid.
Inmultirea rapida cu 5 presupune procedeul de a imparti numarul propus la 2, iar daca rezultatul este fara rest, se adauga un zero la sfarsit. In cazul in care numarul este cu rest, se ignora zecimalele si se adauga un 5 la sfarsit.
Impartirea cu 5 a unor numere mari, se poate simplifica prin a inmulti numarul cu 2 si apoi sa fie mutata virgula.
In momentul in care se doreste sa fie lasat un bacsis de 15 %, un calcul mai simplu este sa se imparta suma totala cu 10 si apoi sa se adune cu jumatate din rezultat.
Un exemplu de calcul matematic, cu care oamenii se pot intalni des, este limitarea unor cheltuieli, respectiv modalitatea de reducere a datoriei la banca. In acest sens, este important ca prima data sa fie stapanite informatiile referitoare la modalitatea de functionare a dobanzii la banca respectiva.
Alte forme in studierea matematicii
O alta varianta de a studia matematica, o reprezinta metoda online disponibila pe diferite platforme. Desigur, exista si diferite carti ce pot oferi informatiile necesare pentru a putea fi autodidact. In acest sens, fiecare individ poate invata in ritmul propriu.
Este important ca stresul sa fie pastrat in limitele de toleranta, deoarece un nivel prea mare poate compromite tot parcursul urmat pana in acel moment. Este important sa nu fie urmarit sistemul de notare, ci sa se asigure ca abordarea este una potrivita pentru fiecare persoana in parte.
O alta strategie propusa pentru ca matematica sa fie mai usoara si mai distractiva, poate fi studiul impreuna cu un prieten sau ajutorul oferit din partea acestuia. Metoda de invatare prin predare poate fi destul de eficienta pentru unii.
Beneficiile celor pasionati de cifre
Numeroase studii au scos in evidenta faptul ca persoanele pasionate de cifre, prezinta o serie de beneficii, printre care se numara si o stare de sanatate mai buna.
Asadar, oamenii care sunt buni la matematica, prezinta o stare de sanatate mai buna decat ceilalti. O explicatie ar fi faptul ca acestia sunt mai predispusi sa evalueze riscul anumitor actiuni, datorita faptului ca inteleg mai bine modalitatea de interactionare a numerelor din anumite grafice.
Deasemenea, din punct de vedere emotional, sentimentele sunt exprimate cu o profunzime mai mare de catre cei care au o gandire analitica.