Se poate sa fi observat ca bateria smartphone-ului tau care la inceput rezista zile in sir, acum tine considerabil mai putin, consumandu-se in mod alarmant intr-un interval de cateva ore. Ei bine, nu aveti nici un motiv serios de ingrijorare deoarece este binecunoscut faptul ca bateriile se uzeaza in timp si astfel functionalitatea lor este afectata. Stim cu totii cat este de neplacut sa ne lase bateria intr-un moment crucial si de cele mai multe ori se intampla exact acest lucru. Fie ca suntem in punctul sa ne batem recordul la jocul preferat, avem nevoie sa ne orientam sau asteptam un telefon important, bateria smartphone-ului va avea de fiecare data ultimul cuvant de spus.
Desigur, puteti sa optati pentru un telefon sau o baterie noua insa nu va fi intocmai o alegere ieftina. Trebuie luat in considerare faptul ca exista si alte metode care pot prelungi considerabil durata de viata a bateriei. In cea mai buna instanta veti economisi bani si va veti bucura de un smartphone rapid si longegiv. Prelungirea duratei de viata a bateriei se va dovedi o practica folositoare mai ales pe termen lung si va va ajuta sa economisiti timp si bani.
Incarcati bateria in mod inteligent.
Acordati mai multa atentie modului in care va incarcati telefonul. Evitati sa lasati smartphone-ul la incarcat peste noapte, dupa ce acesta va fi 100% incarcat, orice surplus de energie va incalzi si va afecta bateria. Totodata incercati sa folositi modul “fast charge” doar daca este cu adevarat cazul. Acest mod de incarcare va fi foarte agresiv cu bateria telefonului si va grabi considerabil procesul de degradare a acesteia. Deasemenea nu asteptati ca telefonul sa ramana complet fara baterie si apoi sa il incarcati la capacitate maxima ci incercati sa il incarcati in mod regulat. Se recomanda sa faceti un ciclu de incarcare (incarcarea telefonului de la 0% la 100%) doar maxim o data pe luna. Atentie iarasi la temperatura la care este expus telefonul, evitati sa il lasati prea mult timp in bataia soarelui deoarece se va supra incalzi si bateria va fi afectata in mod direct. Reciproca e valabila si pentru temperaturiile prea scazute.
Atentie la nivelul de luminozitate al ecranului.
Luminozitatea ecranului va afecta bateria si de aceea e important sa acordati atentie acestui aspect. Incercati sa folositi luminozitatea la nivel maxim doar atunci cand este cazul. Adaptati luminozitatea in mod corespunzator si incercati sa o mentineti cat mai scazuta. Desi smartphone-urile moderne au mecanisme ce detecteaza si ajusteaza in mod automat luminozitatea, puteti interveni regland manual nivelul acesteia.
Applicatile nefolositoare vor afecta bateria.
Acesta e un aspect deseori neglijat insa trebuie luat in considerare faptul ca, aplicatiile ce ruleaza in fundalul telefonului vor solicita bateria acestuia in mod considerabil. Telefoanele moderne va permit sa monitorizati starea bateriei si sa observati ce aplicatii consuma cel mai mult. De indata ce ati reperat aplicatiile pagubase, le puteti limita accesul sau dezinstala complet. Accesul la aceasta functie de monitorizare se face de regula din “Setari/Settings” si apoi rubrica “Baterie/Battery”. Deasemenea incercati sa inchideti aplicatiile pe care nu le folositi si sa va mentineti telefonul cat mai curat dezinstalandu-le pe cele inutile.
Nu ezitati sa folositi modurile “economice”.
Smartphone-urile vin de regula cu un mod ce va permtie sa economisti baterie si anume “Battery Saving Mode” sau “Low Power Mode”. Aceste moduri precum si modul “Avion/Airplane Mode” vor solicita mai putin telefonul, inchizand aplicatiile nefolositoare din fundal si consumand cat mai putine resurse. Incercati deasemenea sa nu lasati activate in mod permanent functiile “Wifi” si “Bluetooth”. Folositi-le doar cand este cazul si acordati deasemenea atentie datelor mobile. Acestea vor folosi resurse considerabile si de aceea e recomandat sa le utilizati doar cand este cazul si sa nu le lasati pornite in mod permanent. Asigurati-va ca treceti pe wireless in momentul in care o retea este disponibila si nu folositi datele mobile in schimb.
Dezactivati actualizarile automate si serviciile de localizare.
Majoritatea aplicatiilor se actualizeaza in mod automat iar acest proces foloseste de regula un numar mare de resurse, afectand astfel bateria smartphone-ului. Accesati setarile si opriti aceste actualizari sau opriti-le cel putin pe cele ale aplicatiilor pe care nu le folositi. Deasemenea acordati atentie servicilor de localizare. Incercati sa folositi optiuniile de localizare doar pentru cazurile in care aveti nevoie sa va orientati. Pe langa eventualele griji pe care le puteti avea privind incalcarea intimitatii, aceste servicii vor solicita considerabril resursele telefonului.
Schimbarea unor obiceiuri si adoptarea altora in ceea ce priveste folosirea telefonului pot necesita timp insa de indata ce va familiarizati cu acestea, viata bateriei telefonului dumneavoastra va fi prelungita si va veti bucura de un smartphone rapid si longeviv. Achizitia unei baterii noi poate fi costisitoare, ce sa mai spunem despre un smarthphone nou. Folosind insa aceste sfaturi simple veti putea prelungi considerabil durata de viata a bateriei cu un efort minim.