Programul de calcul tabelar, Microsoft Office Excel 2016, are un aspect mult mai profesional, aducand instrumente noi pentru crearea si modificarea graficelor. Toate aceste aspecte urmaresc sa usureze experienta de lucru si sa ajute in crearea tipului de diagrama potrivit pentru datele fiecaruia.

Pentru ca informatiile sa fie transpuse intr-o maniera cat mai eficienta, noua interfata pune la dispozitie numeroase stiluri, efecte 3-D, de umbre, transparenta. De exemplu, daca diagrama realizata acopera anumite date, se poate adauga un efect de umbra atenuanta pentru a scoate in evidenta elementele, sau se pot folosi efecte de transparenta pentru a face vizibile datele acoperite.

Creare tipuri noi de grafice

Excel 2016 introduce 7 tipuri noi de grafice: Waterfall, Histogram, Pareto, Box-and-Whisker, Treemap si Sunburst.

Grafic de tip Waterfall

Acest tip de grafic cascada, denumit si pod, afiseaza un total pe masura ce valorile sunt crescute sau scazute. Acest lucru permite evaluarea unor date, in fuctie de fluctuatia nivelului, in sens pozitiv sau negativ.

Coloanele cu valoare initiala si finala sunt fixe, urmand ca restul coloanelor sa fie reprezentate grafic ca fiind mobile.

Pentru ca Excel sa recunoasca coloanele care reprezinta totaluri, se face dublu click pe coloanele de total sau subtotal sau se bifeaza ca total.

Grafic de tip Histogram

Graficul histogram este unul de tip coloana, care fixeaza datele de frecventa. Ceea ce presupune o histograma este de a numara de cate ori apar anumite valori intr-un interval.

Grafic de tip Pareto

Un grafic Pareto, poate fi considerat o histograma sortata, care contine coloane sortate si o linie care indica procentul cumulat. Diagrama Pareto scoate in evidenta valorile cele mai mari dintr-o insiruire de date.

Diagrama Pareto este considerata ca fiind un instrument de baza pentru controlul calitatii.

Grafic de tip Box-and-Whisker

Acest tip de grafic combina diferite date statistice intr-o singura diagrama, precum mediane, valori minime, maxime. In acest mod, valorile statistice sunt vizualizate intr-un mod facil si compact.

Grafic de tip Treemap

Graficul Treemap prezinta ramificari in forma de dreptunghiuri, iar subcategoriile sunt constituite din dreptunghiuri mai mici. Acest grafic reprezinta categoriile dupa culori si proximitate, fiind extrem de utile in compararea anumitor proportii si a dimensiunilor relative.

Grafic de tip Sunburst

Datele ierarhice sunt reprezentate pe diferite nivele de ierarhie, reprezentate de unul sau mai multe cercuri. Cu cat cercul este situat mai spre interiorul diagramei, cu atat este pozitionat mai sus in ierarhie.

In momentul in care graficul are mai multe nivele de categorii, se poate observa modul in care cercurile externe sunt legate de cele interne. Astfel, eficienta graficului consta in observarea modului in care se imparte un cerc in partile sale constituente.

Grafic de tip Duo-Axes (Combo)

Graficul Combo utilizeaza doua axe verticale pentru a afisa ambele valori in cadrul aceleiasi diagrame. Acest lucru se poate efectua in momentul in care se reorganizeaza datele din tabelul dv. si se creaza o diagrama cu doua axe.

In situatia in care intalnim tipuri de date care variaza mult, se pot reprezenta mai multe serii de date pe o axa verticala secundara.  Aceasta axa secundara are o buna functionalitate in cadrul unei diagrame de linii si coloane.

Modificarea graficelor

Flexibilitatea graficelor Excel reprezinta controlul asupra aspectului acestora. Acest lucru se poate realiza asupra aproape oricarei parti dintr-un grafic si se pot modifica culori, fonturi, date, etc. Pentru a formata elementul dorit din grafic, este necesar ca acesta sa fie selectat cu mouse-ul.

Intr-o situatie in care se doreste adaugarea unei serii de date asupra graficului creat, se urmeaza pasii:

  1. Click in graficul creat
  2. Din gruparea Data se merge pe Select Data si apare fereastra Select Data Source
  3. Din fereastra Select Data se alege Add si la Edit Series avem Series Name (numele seriei pe care o adaugam) si Series values (se adauga valorile seriei respective, care se selecteaza din tabel)

Stergerea unei serii din grafic

Urmati pasii:

  1. Click in grafic
  2. Din gruparea Data se alege Select Data
  3. Click pe seria care dorim sa o stergem si se alege Remove.

Grafice de tip Sparklines

Un alt tip des intalnit este acest grafic, care ofera o imagine de ansamblu asupra unor valori, urmareste tredul seriei si nu acorda mare importanta cifrelor. Pasii necesari sunt:

  1. Din eticheta Insert se opteaza pentru gruparea Sparklines
  2. Se alege Line si se merge pe zona de celule pentru care se doreste contruirea graficului si se plaseaza pe o celula

Pentru a modifica datele, se alege eticheta Sparklines Tools.

Leave a Reply