De la blatul de bucatarie la telefonul mobil, aproape toate suprafetele pe care le atingem in fiecare zi au diferite bacterii.

Cu totii dorim sa pastram distanta fata de microbi si sa beneficiem de o stare de sanatate cat mai buna. Diferenta intre utilizarea gelului dezinfectant si spalarea mainilor cu apa si sapun este una subtila, dar totodata semnificativa.

In mod evident, atat dezinfectantul cat si sapunul prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. In acest sens, este important sa se opteze pentru varianta optima fiecarei persoane, in ideea de a nu reprezenta o amenintare de raspandire a bacteriilor pentru cei din jur.

Ce presupune utilizarea gelului dezinfectant?

Gelul dezinfectant reprezinta o modalitate usoara, accesibila si practica de a elimina microbii de pe maini, intr-o perioada de timp redusa. Cu toate ca gelul pentru igienizarea mainilor este o solutie rapida pentru a dezinfecta pe moment pielea, este important sa fie luate in considerare toate optiunile avute.

In spitale acest gel s-a dovedit util atat pentru igiena pacientilor, cat si a personalului medical. In urma efectuarii unui studiu, un spital care a optat pentru plasarea unui gel dezinfectant a mainilor la intrarea principala, a inregistrat o scadere a situatiilor de contaminare de pana la 250 %, in primele 3 saptamani.

Insa spitalul nu este singurul loc in care dezinfectantul de mana are un rol important. In sezonul rece, atunci cand este pericol de gripa, pastrarea la indemana a acestui igienizator poate avea mare impact asupra starii de sanatate.

Un studiu a publicat faptul ca indivizii care au folosit dezinfectant de maini de pana la trei ori pe zi, au putut evita o posibila raceala, chiar daca au intrat in contact cu persoane bolnave.

Cu toate ca dezinfectantul de maini protejeaza impotriva unui numar mare de bacterii, exista totusi cateva lucruri care pun anumite semne de intrebare. Exista anumite Centre pentru prevenirea bolilor care sustin faptul ca dezinfectantul de maini nu poate distruge germeni de Cryptosporidium, Norovirus sau Clostridium.

Specialistii sustin faptul ca dezinfectantul de maini nu prezinta eficacitate in momentul in care mainile sunt vizibil murdare. In acest caz, in loc sa fie eliminat orice posibil pericol, dezinfectantul nu va avea actiunea dorita, ci se va crea o mizerie mai mare, combinandu-se cu resturile de pe maini.

Este cunoscut faptul ca industria produselor pentru dezinfectare a mainilor va ajunge la cifra de 1,75 miliarde dolari pana in anul 2023.

Metoda clasica de spalare a mainilor

De-a lungul timpului oamenii s-au spalat pe maini cu apa si sapun pentru a preveni raspandirea bacteriilor si acest lucru a functionat dintotdeauna.

Este indicat ca spalatul mainilor sa se efectueze periodic, pe parcursul intregii zile, nu doar dupa ce se merge la toaleta. De asemenea, este necesar sa fie alocat un timp suficient spalarii pe maini, pentru ca rezultatul sa fie eficient. O astfel de sesiune ar trebui sa dureze cel putin 20 secunde, cu toate ca poate parea prea mult.

Cu toate acestea, specialistii au ajuns la concluzia ca doar intr-un spital este necesara utilizarea unui dezinfectant, datorita faptului ca tot timpul este necesar ca personalul medical sa aiba mainile igienizate. In rest, este suficienta metoda de spalare a mainilor cu apa si sapun, deoarece indeparteaza murdaria si bacteriile.

In cazul copiilor, acestia nu reusesc prea bine sa se spele singuri in mod corect, de aceea este indicat sa se insiste si in utilizarea dezinfectantului.

Leave a Reply