In lumea moderna, aflata in permanenta schimbare, dezvoltarea personala reprezinta un proces de transformare in diferite planuri, prin care o persoana isi permite sa se valorifice pe sine pana la cel mai inalt nivel posibil.
Procesul propriu-zis al dezvoltarii personale este unul de lunga durata si se poate realiza individual sau impreuna cu un mentor sau terapeut.
De cele mai multe ori, principalul scop il reprezinta imbunatatirea calitatii vietii, in sensul general al cuvantului. Starea de bine are mai multe componente de ordin mental, psihologic, social, emotional, spiritual si aceasta stare este esentiala pentru echilibrul interior al fiecarei persoane.
In termeni de competitivitate, un ideal este reprezentat si de cresterea nivelului de eficacitate. In plan profesional acest lucru se realizeaza prin optimizarea abilitatilor, lucru care poate succede performanta intr-un anumit domeniu de interes. Pe de altă, este necesar ca aceste scopuri să fie realiste, realizabile în timp util si avand un termen limită foarte clar stabilit.
Care este perioada de timp in care imi pot dezvolta potentialul?
Dezvoltarea personala reprezinta expunerea la experiente si emotii noi, adica este un proces care necesita timp si efort considerabil. Nu exista o perioada de timp definita pentru a te dezvolta personal, fiecare individ este unic din acest punct de vedere. Mai mult decat atat, in cele mai multe situatii, procesul dezvoltarii personale se intinde pe toata durata de viata a unui om.
Dezvoltarea personală implică o schimbare, trecerea de la un anumit nivel la un nou nivel prin introspecție, cunoașterea si înțelegerea propriilor nevoi, credințe, valori, comportamente, gânduri, sentimente si dorințe, urmată de procesul de acțiune spre schimbarea dorita.
Procesul in sine nu este unul linear, in care totul merge ca la carte, dupa reguli stricte. Intotdeauna apar diferite situatii care complica procesul dezvoltarii personale. De cele mai multe ori cauzele acestui lucru sunt identificate ca fiind neincrederea in sine si in propriile forte, precum si neintelegerea propriilor nevoi. Insa in acest punct, unii indivizi au o revelatie asemanatoare unei treziri intr-un moment intermediar al acestui parcurs, in care fiecare alege calea dorita. In acest moment se schimba demersul si se reiau anumite activitati precum imbunatatirea increderii in sine si a starii de constientizare, dezvoltarea aptitudinilor si talentelor, realizarea propriilor dorinte, cresterea calitatii vietii, maximizarea propriului potential.
Dezvoltarea personala cultiva echilibrul la orice nivel. In cadrul acestui parcurs, un aspect esential il constituie evitarea “sclaviei” in numele propriei bunastari. Acest lucru se realizeaza in modul cel mai facil posibil, urmarind satisfacerea aspiratiilor personale si pierzand din vedere esenta acestui proces complex. In acest sens, majoritatea oamenilor cauta in permanenta un echilibru intre partea materiala si cea spirituala.
Elemente ale performantei individuale
Dezvoltarea personală înseamnă progres în toate aspectele vieții. Notiunea de cunoastere a propriei persoane, respectiv de crestere pe toate planurile este strans legata de o profunda intelegere a existentei umane. Mai mult, procesul propriu-zis conduce ca valorificarea potentialului fiecarui individ sa reflecte cea mai buna versiune posibila.
Dezvoltarea personală este un proces complex de evoluție si creștere personală care se bazează pe autocunoaștere. Autocunoașterea și dezvoltarea personală se influențează reciproc.
Autodezvoltarea reprezinta iesirea din zona de confort, respectiv a evita instalarea unei activitati monotone. Persoanele care se afla in echilibru realizeaza atunci cand este necesara o schimbare pentru a putea continua evolutia pe toate planurile. Mai mult, autodezvoltare înseamnă să îți acorzi timpul de care ai nevoie, indiferent ca este vorba de a face sport, exerciții de meditație, a lectura sau a te preocupa de hobby-uri.
Dezvoltarea personala, autocunoasterea, precum si yoga, se influenteaza reciproc, realizand trecerea spre un nivel nou. Acest lucru implica cunoașterea si înțelegerea propriilor nevoi, credințe, valori, comportamente, gânduri, sentimente si dorințe.
Fiecare dintre noi avem cateva scopuri în viaţa, iar pentru ca procesul dezvoltarii personale sa poata atinge acele teluri, este foarte important să se cunoasca cu exactitate care sunt acestea şi să fie clar formulate, pentru a nu pierde din motivaţia care va duce la atingerea lor.