Warning: Creating default object from empty value in /home3/tgadesi/talkabout.ro/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Laptopuri performante - Talkabout

După cum probabil ştii, nu toate laptopurile sunt la fel, caracteristicile hardware şi software diferă foarte mult, iar performanţa componentelor şi, implicit, a întregului sistem, depinde de configuraţia aleasă. Dacă eşti în căutarea unui laptop la un buget, care să te ajute în activitatea de proiectare, trebuie să te orientezi spre produse cu performanţe ridicate, iar ceea ce îţi trebuie nu vei găsi în zona laptopurilor de buget. Dar cu puţină atenţie şi muncă de cercetare poţi găsi ceea ce îţi trebuie cu mai puţin de 1000 de dolari.

Ca să îţi fie mai uşor, am alcătuit o listă de criterii pentru alegerea laptopului potrivit. Acestea ar fi: puterea procesorului, puterea plăcii video, rezoluţia display-ului, dimensiunea display-ului, conectivitatea, capacitatea de stocare, memoria RAM şi autonomia.

Proiectarea necesită o putere de calcul apreciabilă, deoarece programele folosite – Autodesk, BIM, Inventor etc. – sunt mari consumatoare de resurse. Laptopul ideal va avea un procesor vârf de gamă, cum sunt cele intel core i7. Variantele sunt numeroase şi sigur vei găsi unul care să ţi se potrivească.

Placa video este şi ea foarte importantă. Cu cât este mai performantă, cu atât proiectele tale se vor încărca şi vor rula mai repede şi mai bine. O placă video profesională are un procesor grafic performant şi memorie suficientă. Atenţie însă, mulţi aleg plăci video cu memorie mare, gen 4 GB sau chiar 8GB, fără să fie atenţi la lăţimea de bandă a magistralei (aşa numitul BUS). Asta este de fapt viteza cu care informaţiile circulă de la memorie la procesorul grafic. O placă video cu BUS de 512 biţi şi memorie de 2 GB va lucra mai rapid decât una cu BUS de 256 şi memorie de 4GB.

Activitatea de proiectare necesită o rezoluţie foarte bună, pentru a vedea cât mai bine detaliile şi structura proiectelor realizate. Laptopul ales trebuie să aibă rezoluţia full HD, de 1920×1080 sau chiar de 1920×1200. Contează foarte mult şi dimensiunea ecranului, astfel că vei cauta laptopuri cu display de cel puţin 15 inch.

Nu trebuie neglijată nici conectivitatea: porturile USB (2.0 sau 3.0), Bluetooth, WiFi, HDMI, DisplayPort sau card reader. Alegerea va fi facută în funcţie de ceea ce ai nevoie şi de ceea ce vei folosi mai des. Nu uita să vezi dacă unitatea optică este adaptată cerinţelor tale: majoritatea laptopurilor au unităţi DVD Writer, însă viteza de scriere şi de citire diferă, ceea ce afectează şi performanţa atunci când ai de imprimat sau de copiat un proiect.

Spaţiul de stocare e şi el un criteriu important. Pe piaţă există laptopuri cu hard-uri HDD sau SSD. Cele SSD, mai rapide şi mai fiabile, sunt mai scumpe şi au capacitatea mai mică decât cele HDD, care se mişcă mai greu, dar sunt mai ieftine şi pot stoca importante cantităţi de date.

Nu trebuie să neglijăm nici memoria RAM. Pe piaţă sunt produse care au chiar şi 16GB de RAM, însă trebuie să vezi dacă nu cumva e mai convenabil să cumperi un laptop cu memorie mai mică, gen 4 GB, căruia să îi faci un upgrade ulterior, la un service laptop, deoarece preţul pentru memoria RAM este mic.

Un alt lucru care te va interesa este autonomia: vei lucra la birou sau vei petrece mult timp pe teren? Dacă ai deplasări numeroase, fără acces constant la o priză, atunci trebuie să te orientezi spre un laptop cu o baterie suficient de mare, care îţi va asigura o autonomie de lucru de câteva ore. Atenţie însă, cu cât bacteria e mai mare, cu atât laptopul va fi mai greu.

Leave a Reply