Oamenii de știință au creat si dezvoltat o „piele artificială”, care ar fi ideala pentru a oferi protectie suplimentara dispozitivelor noastre de zi cu zi.
In viitorul apropiat, populatia va putea comunica intr-o modalitate mai naturala, folosind atingeri tactile pentru a putea transmite o multitudine de emotii si stari. Astfel, se imbogateste experienta discursului, lucru care s-a pierdut prin intermediul comunicarii mediate de catre diferite dispozitive.
Cercetatorii considera faptul ca acest tip de piele artificiala prezinta o serie variata de avantaje pentru o utilizare fara precedent.
In cadrul acestui proiect, s-au combinat cele mai performante materiale, pentru a se putea concepe un viitor ce apartine tehnologiei. Acest lucru se va realiza intr-o maniera avansata, cu ajutorul dispozitivelor antropomorfe.
Modalitatea prin care a fost conceput acest material
Inventia a fost conceputa pentru a imita pielea umana, iar ulterior specialistii au gasit intrebuintari practice pentru a beneficia de varietatea de optiuni avute la indemana. Acest tip de material are o textura ce seamana foarte bine cu pielea umana, avand mai multe straturi.
Pana in acest moment, cercetatorii au mai utilizat conceptul de piele artificiala in domeniul roboticii, incercand sa realizeze roboti care sa aiba caracteristici cat mai umane. Insa in prezent, ei sunt mai focusati asupra modalitatii de lucru cu diferite dispozitive.
Aceasta piele a fost creata din silicon, material folosit in cele doua straturi care imita dermul si hipodermul. In acest caz s-a stabilit ca doar siliconul poate fi utilizat pentru a oferi o textura asemanatoare pielii umane. In mijloc se afla un strat de electrod, format din fire foarte subtiri, ce actioneaza ca niste senzori.
Dezvoltarea unui concept ‘neconventional’
Aceasta tehnologie a fost dezvoltata in diferite parteneriate, de catre cercetatori din Paris. Echipa de specialisti sustine faptul ca munca lor ofera o noua perspectiva spre dezvoltarea unui concept legat de accesoriile dispozitivelor. Acest lucru prevede un posibil viitor, in care vor fi atribuite tot mai multe caracteristici umane diferitelor obiecte.
Fiind un material de consistenta mai maleabila, ofera o interfață mai naturală pentru utilizatorii finali. Acest lucru se datoreaza si faptului ca pielea ofera familiaritate oamenilor
Conceptul dezvoltat poate parea, pentru multi dintre noi, un lucru neconventional. Acest lucru se datoreaza faptului ca utilizatorii s-au obisnuit cu accesoriile intalnite pe piata, adica cu acele carcase rigide si lipsite de sens.
Aceasta interfata a fost denumita Skin-On si poate fi intrebuintata la diferite tipuri de dispozitive portabile, precum smartphone, touchpad, laptop. Prototipul reuseste sa imite pielea intr-un mod revolutionar, oferind atat protectie dispozitivelor, cat si functii suplimentare care nu au mai fost intalnite pana in acest moment.
Functiile avansate permit o experienta emotionala bogata
Aceasta inovatie permite exista unei experiente emotionale mai bogate, in timp ce sunt utilizate dispozitivele preferate. Printre acestea, cele mai apreciate sunt telefoanele mobile si ceasurile inteligente.
Cercetatorii sunt de parere ca aceasta piele artificiala, pe langa faptul ca poate detecta anumite interactiuni, poate si permite dispozitivelor sa inteleaga utilizatorii. In acest sens, putem vorbi despre conceptul de emotii tactile ale unui material superior din mai multe puncte de vedere.
Prototipul se comporta similar pielii umane, in anumite conditii, precum cel de contact direct, iar elasticitatea permite efectuarea gesturilor expressive, respectiv raspunsul la diferite forme, de exemplu la mangaiere, la ciupit.
O astfel de functie este reprezentata cu ajutorul emoticoanelor, lucru realizat prin intermediul emotiilor tactile. In acest fel, pentru fiecare emoji va exista un anumit stimul, asupra caruia va trebui exercitata o anumita actiune tactila. Mai exact, un emoji care rade poate fi transmis prin gadilatul acestui material de protectie, in timp ce un emoji furios se transmite printr-o stransoare puternica.
Specialistii in domeniu, afirma faptul ca ei incearca sa realizeze ca anumite functii ale dispozitivelor utilizate zilnic, sa fie cat mai asemanatoare oamenilor.