Casa pasiva reprezinta un concept de constructie orientat spre sustenabilitate, confort termic ridicat, eficienta energetica si consum redus de energie. Desi casa pasiva e un termen relativ nou pentru piata din Romania, principele acesteia exista inca din anii 70, avandu-si originea in Statele Unite. Putem spune totusi ca ideea de casa pasiva e mult mai veche, se pot observa locuinte vechi ce urmeaza aceste concepte in zone din China, Islanda sau Portugalia. Adaptarea caselor la climatul local si optimizarea acestora pentru a asigura un anumit nivel de confort termic reprezinta o tendinta pe care oamenii au adoptat-o inca din vechi timpuri.
Odata cu declansarea crizei de petrol din 1973 care a triplat costul carburantilor, o mana de ingineri si arhitecti au venit cu un concept nou, menit sa reduca considerabil consumul de energie al imobilelor. Astfel in 1976 ia nastere asa numitul “Lo-Cal House” care datorita sistemului de izolatie eficient implementat, consuma cu 60% mai putin decat cele mai eficiente imboile ale vremii. Conceptul a fost adoptat la scurt timp de catre canadieni care au implementat “Canada’s Saskatchewan Energy Conservation House”, reusind sa reduca si mai mult consumul de energie. Fizicianul american William Shurcliff pune bazele casei pasive in 1982 publicand conceptele “super-izolatiei” si ale energiei solare pasive.
Primele Case Pasive
Aflandu-se pana acum mai mult in stadiul de prototip sau concept, casa pasiva isi face aparitia ca si concept de sine statator la finele aniilor 80. In 1988, profesorul Bo Adamson de la Lund University din Suedia, impreuna cu Dr.Wolfgang Feist aprofundeaza conceptul de imobil cu consum eficient de energie, calitate crescuta a aerului, eficienta energetica si confort, bineinteles fara a face compromisuri in ceea ce priveste estetica imboilului, si astfel ia nastere standardul de casa pasiva (Passivhaus Standard). Dupa o serie de cercetari si optimizari, in 1990 ia nastere prima casa pasiva in Darmstadt, Germania. Acestia au conceput o casa pasiva cu un consum anual de 15kWh/m2a, un standard care a ajuns ulterior la un consum de mai putin de 12kWh/m2a, reprezentand aproximativ 10% din consumul unei case normale in vremea aceea. Ideea de baza a acestui concept e folosirea modului in care este orientata casa, a unui sistem de izolatie optimizat, a unui sistem de ventilatie, purificare si incalzire a aerului (MVHR) care asigura calitatea aerului si foloseste temperatura acestuia in mod inteligent.
The Passive House Institute (PHI)
In 1996 ia nastere “The Passive House Institute”, fondat de Dr.Wolfgang Feist. Acest institut e responsabil cu cercetarea principilor casei pasive si implementarea si promovarea lor. Totodata acest institut e preocupat de mentinerea standardelor in ceea ce priveste casa pasiva. “Passivhaus Standard” fiind cel mai riguros si mai eficient standard in ceea ce priveste implementarea proprice a unei casei pasive. Acest institut independent se ocupa si cu certificarea caselor pasive, verificand si oferind solutii pentru un plan optim in ceea ce priveste constructia unei case pasive.
Katrin Klingenberg descopera aceste principii a casei pasive in timp ce studia arhitectura la Berlin si implementeaza prima casa pasiva in Statele Unite ale Americii in 2003. O casa ce respectva cu acuratete standardele PHI. Ea devine mai tarziu cofondatorul “Passive House Institute US” (PHIUS), desfasurandu-si propriile cercetari si optimizari in ceea ce priveste casa pasiva, astfel dand nastere standardului “PHIUS+” ce se axeaza pe reducerea costurilor, eficacitate si adaptarea la climatul specific. Desi conceptul de casa pasiva ramane acelasi indiferent de zona geografica, adaptarea la climatul local reprezinta un factor de luat in calcul deoarece o casa pasiva va reactiona diferit intr-un climat diferit. Passive House Institute US (PHIUS) a realizat un parteneriat cu Departamentul Energetic US (The U.S. Department of Energy) pentru a promova standardul PHIUS+ si reducerea consumului de energie. In anul 2016 s-au anuntat peste 240 de astfel de proiect.
Casele pasive au devenit un fenomen raspandit in zilele noastre, in 2014 fiind raportate peste 40.000 de astfel de locuinte certificate. Consumul de energie a devenit o problema din ce in ce mai discutata iar atentia catre casele pasive a cunoscut o crestere considerabila in ultimul timp. Desi costul unei astfel de constructii depaseste cu putin costul unei locuinte obisnuite, sustenabilitatea si eficienta energetica a acesteia se va dovedi rentabila pe termen lung si va fi benefica pentru mediu totodata.
O scurta introducere in istoria caselor pasive ne face sa observam cum acest concept ia nastere si se dezvolta odata cu cresterea gradului de constientizare a importantei economisirii resurselor energetice. Chiar daca bazele acestui concept au radacini mai vechi, criza de petrol din 1973 a dat impulsul acestui tip de proiectare a spatiilor de locuit care in timp si-a dovedit eficacitatea si sustenabilitatea. Casa pasiva reprezinta o alternativa nu foarte costisitoare care poate sustine si asigura un grad ridicat de confort in conditii de consum minim de resurse iar acest concept se dezvolta si evolueaza constant. In viitorul nu foarte indepartat vom observa cu siguranta o crestere a acestei tendinte iar casa pasiva va deveni un termen din ce in ce mai raspandit.